In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

it2012

podatki

rada

smieci

Naszą witrynę przegląda teraz 92 gości 
Użytkowników : 2
Artykułów : 2707
Zakładki : 6
Odsłon : 1882841

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter, aby dostawać regularnie informacje o wydarzeniach w naszej gminie

cz

Trzyosobowa grupa "Międzypokoleniowy Team" w składzie: Krystyna Pisarska, Zofia Dul oraz Sonia Wójcicka-Wolf już po raz drugi otrzymała dotację w ramach programu "Dolnośląskie Granty". Jesienią w janowickiej świetlicy „Rudawy” realizowany był projekt „Międzypokoleniowy Kalejdoskop Umiejętności”, w którym wzięło udział blisko 60 osób, teraz, dzięki otrzymanej dotacji odbędzie się projekt "Janowicki Notes Kulinarny".

Zajęcia będą odbywać się od kwietnia do czerwca w świetlicy wiejskiej „Rudawy”, a finał nastąpi na festynie gminnym, na którym odbędzie się otwarty warsztat kulinarny dla większej liczby chętnych.
Pierwsze warsztatyodbędą się w najblizszy czwartek, 5 kwietnia o godz. 16.00. w świetlicy „Rudaw”. Poprowadzi je Anna Rumińska, rodowita Dolnoślązaczka zakochana w naszym regionie. Pani Anna złożyła propozycję przypomnienia wkładu 12 województw dawnej Polski we współczesne dziedzictwo kulinarne Janowic Wielkich i na trzech zajęciach edukacyjnych z zakresu kulinariów i etnografii jedzeniowej będzie przybliżać uczestnikom tę tematykę. Anna Rumińska jest architektem, antropologiem kultury, działaczką społeczną, edukatorką, propaguje kuchnię historyczną i dzikie rośliny jadalne (warzywa nieuprawne) z naszego regionu (FB/Chwastozercy), prowadzi zajęcia akademickie w zakresie food studies i antropologii gastronomii, m.in. jako cykl „WOJ. Wiedza o Jedzeniu”. Jako członkini międzynarodowego ruchu Slow Food (www.slowfood.com) i przewodnicząca jego regionalnego oddziału, kooperatywy konsumenckiej "Slow Food Dolny Śląsk" (www.slowfooddolnyslask.org), zajmuje się mecenatem i edukacją w zakresie ochrony i promocji dziedzictwa kulinarnego Dolnego Śląska.
Międzypokoleniowa grupa mieszkańców Janowic Wielkich weźmie udział w 7 warsztatach kulinarnych, na których poznają 12 potraw nawiązujących do tradycji regionów, z których pochodzą janowiccy seniorzy. Uczestnicy projektu przygotują dania inspirowane historycznymi potrawami i uwzględniające zasady współczesnego żywienia. Powstanie „Janowicki Notes Kulinarny” oraz „Janowicka Mapa Kulinarna”. Wzrośnie wiedza o zdrowym odżywianiu i o kuchni regionalnej, pogłębi się integracja międzypokoleniowa.
Projekt pn. „Janowicki Notes Kulinarny” dofinansowany w ramach programu Dolnośląskie Małe Granty z budżetu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego.
Tekst: K.P

Dolny Slask - logotypDMG - biale tlo(1)DFOP - logotyp