In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

it2012

podatki

rada

smieci

Naszą witrynę przegląda teraz 18 gości 
Użytkowników : 5
Artykułów : 2081
Zakładki : 6
Odsłon : 1243789

dzeilnicowy 

kryzys  

dzeilnicowy  

liczby

plinki

mapagminy1

wies

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter, aby dostawać regularnie informacje o wydarzeniach w naszej gminie

cz

"Warsztat Chwastożercy Slow Food - rekonstrukcje kulinarne" to spotkanie osób zainteresowanych roślinami zielnymi, które były dawniej warzywami nieuprawnymi, chwastami jadanymi.

Z powodu dominacji warzyw uprawnych w konwencjonalnych sklepach spożywczych, są one obecnie zwane dzikimi roślinami jadalnymi, mimo że są oswojone, przyjazne człowiekowi, razem z nimi wychowujemy się od dziecka, są powszechne w naszym otoczeniu - są potencjalną bezpłatną żywnością. Obecnie, wobec wysokiego stopnia zanieczyszczenia konwencjonalnych warzyw środkami ochrony roślin chwasty jadalne stanowią atrakcyjną, lecz dla wielu wciąż nieoswojoną alternatywę spożywczą, odpowiednią dla osób znających swoje uczulenia i nietolerancje żywieniowe. Uczestnicy poznają sposoby zastosowania tych surowców w kuchni i łączenia ich z uczciwymi, slowfoodowymi produktami spożywczymi. Wszystkie prezentowane rośliny mają znaczenie lecznicze. Uczestnicy będą mogli wziąć udział w degustacji roślin i przykładowej potrawy, aby poznać zrekonstruowane smaki sprzed lat, otrzymają upominki w postaci przykładowych przepisów na przykładowe potrawy: podpłomyki leszczynowe, racuchy bylicowe, chleb pokrzywowy, gąszcz kurdybanowy, przecier śnitkowy, sól kierzowa, puder mniszkowy, warmuz lebiodowy, sałatka krwawnikowa, kisiel koniczynowy.

Kiedy: 25 marca, g.15.00-17.00 (2h) - sobota

Gdzie: Trzicńsko 67 (Piekarnia Piernikowy.pl)

Koszt: 10 zł. (dla członków LGD); 20 zł. dla osób spoza listy członków LGD

Prowadzenie: Anna Rumińska (Slow Food Dolny Śląsk)

Liczba osób ograniczona.

Opłata za warsztat na miejscu.

Zgłoszenia przyjmujemy (telefonicznie i mailowo) do 23.03.2017 r., godz. 16.00

tel: 75 64421 65 e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

 Partnerzy: Sad Owoce Lutyni, Dolina Gryki, Olejarnia Miramar, Slow Food Dolny Śląsk

Program:

15.00-15.45 Powitanie i wykład wstępny nt. warzyw nieuprawnych z prezentacją roślin - kontekst ogrodniczy, historyczny i antropobotaniczny.

15.45-16.30 Degustacja wybranych roślin i omówienie ich zastosowania w kuchni; poczęstunek (przykładowa potrawa)

16.30-17.00 Pytania, dyskusja, rozdanie upominkowych przepisów, pożegnanie.

Fotografia: Chwastne serce - podpłomyk gryczany z łuszczynkami tasznika pospolitego Capsella bursa-pastoris, fot. Ja to Widzę Archiwum Chwastożercy emsarelacje.pl"